Доступність посилання

ТОП новини

5 років без Івана Павла Другого


Рим – Католицький світ згадує сьогодні великого понтифіка Івана Павла Другого. Минає 5 років, як відійшов у вічність визначний теолог, гуманіст, перший серед слов’ян Папа Римський. Його усміхнений образ і досі надто живий у серцях багатьох людей. У будь-який день, як не прийдеш на площу Святого Петра, тисячі паломників очікують у довжелезній черзі кількасекундного моменту: пройти біля могили Іван Павла Другого. Літні і молоді люди різних національностей, віросповідань та уподобань безперервно йдуть до нього. Чому?

Кардинал Анджело Комастрі вважає, що постать Святішого отця Івана Павла Другого стала для людства зразком повноцінного життя, прожитого заради загального добра. «Іван Павло Другий чітко усвідомлював, чому він жив і для кого він жив. Вірний своєму ідеалові, він неухильно сповідував обраний спосіб життя. Це людина, яка повністю присвячувала себе обраному ідеалові Ісуса Христа. Тож слід згадувати таку сильну особистість, якою був Іван Павло Другий, бо такі люди трапляються рідко», – сказав в інтерв’ю «Радіо Ватикан» кардинал Комастрі.

263-й єпископ Рима керував Католицькою церквою 26 років. Він відвідав понад 130 країн, здійснивши 100 подорожей світом. На аудієнціях Папи Кароля Войтили побували приблизно 18 мільйонів християн і представників інших церков. А прощатися зі Святішим отцем прибули до Ватикану 5 мільйонів вірян.

«Відкрийте двері Христові!»

Гаслом понтифікату Івана Павла Другого були слова: «Не бійтесь! Відкрийте двері Христові!» Протягом свого життя понтифік сміливо і наполегливо повторював цей девіз.

Заклик голосно лунав у світі, який часто здавався приспаним, байдужим до віри, однак Папа невпинно прямував своїм шляхом. А там, де він бував чи де відгукувалося його слово, мінялася свідомість і мінявся світ на краще.

Понтифік польського походження з країни комуністичного режиму прискорив розпад Радянського Союзу та звільнення країн Східної Європи. Іван Павло Другий реформував Католицьку церкву. Під його керівництвом Ватикан встановив дипломатичні зв’язки з понад сотнею держав, у тому числі з Україною.

За історію існування Святого престолу Іван Павло Другий став першим і поки що єдиним понтифіком, котрий відвідав Україну. Під час папського візиту у червні 2001 року Святіший отець прагнув вкотре засвідчити єдність християнських церков. Залишаючи українську землю, Папа попросив у Господа благословення для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG